Могилівська громада
Царичанський район, Дніпропетровська область

Харчові отруєння та їх профілактика.

Харчові отруєння та їх профілактика.

Під час літнього сезону більшість громадян мріє про відпочинок, відпустку і пов'язані з ними розмаїття вражень і приємних спогадів. Літо – це можливість розширити раціон вживання різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб.

В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами і питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни.

Саме тому, з метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами зберігання;
  • не беріть в дорогу, подорож і на відпочинок продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що вимагають охолодження при зберіганні);
  • при купівлі харчових продуктів обов'язково звертайте увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування необхідно тільки так, як зазначено на упаковці, з дотриманням температурного режиму та у встановлені виробником терміни. Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • готуючи їжу на природі необхідно ретельно проварювати, тушкувати і прожарювати харчові продукти, залишки їжі перед вживанням на наступний день необхідно обов’язково прокип’ятити або протушкувати;
  • споживаючі овочі, фрукти та ягоди добре промийте їх питною проточною водою, а для споживання дітьми – додатково обдайте окропом;
  • не вживайте невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;
  • не слід використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо.

У випадку виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювота, пронос, підвищення температури тіла) необхідно терміново звернутися до найближчої лікувальної установи.

Будьте обачними! Ці прості і ефективні заходи допоможуть зберегти власне здоров'я і здоров'я своїх близьких!

 

 

Методист Кам’янських курсів

2 категорії НМЦ ЦЗ та БЖД

Дніпропетровської області

В. Зозуля



« повернутися до списку новин